Хуман папилома вирус (ХПВ)

by Ana Andreevska

Што е ХПВ вирус и кои се симптомите?

ХПВ е група на многу чести и многу заразни вируси кои можат да се споделат за време на сексуална активност преку контакт кожа на кожа. Според Светската здравствена организација, има повеќе од 100 видови ХПВ, од кои 13 се со висок ризик, што е познато дека предизвикуваат рак.

Постојат многу видови на ХПВ кои се бенигни и не предизвикуваат толку голема загриженост, но ХПВ исто така е поврзан со карциноми на анусот, вагината и пенисот.

Човечкиот папилома вирус (HPV — Human Papillomavirus) е папиломен вирус кој ја инфицира кожата и мукозните мембрани кај луѓето. Многу е поопасен за жени отколку за мажи. Гениталниот Human Papilloma Virus (HPV) e DNK вирус, oд групатa нa papovirusi и е основниот етиолошки агенс  кој е одговорен за иницирање и развојот на карцином на грлото на матката.

Меѓутоа тој сам по себе не е доволен за развој на карциномот, туку потребни се и некои кофактори, како: генетски фактори, имунолошкиот одговор на организмот, пропратна инфекција со други сексуално преносливи болести, промискуитетно однесување, пушење и др.

Од 100 видови, постојат два вида кои доведуваат 70% до рак на грлото на матката.

Повеќе од 40 видови се пренесуваат преку сексуален контакт и го инфицираат анусот и гениталиите. Некои типови на HPV предизвикуваат појава на брадавици (verrucae), некои предизвикуваат рак, а некои немаат никакви симптоми. Повеќето луѓе кои се заразени од HPV не знаат дека го имаат вирусот.

Повеќето ХПВ инфекции не појавуваат никакви симптоми, спонтано се решаваат и не предизвикуваат никакви здравствени проблеми. Кај некои луѓе, ХПВ инфекцијата продолжува и резултира со генитални брадавици или преканцерозни лезии. Преканцерозните лезии го зголемуваат ризикот од рак на грлото на матката, вулвата, вагината, пенисот, анусот, устата или грлото. Тие можат да бидат мали или големи, подигнати или рамни, или обликувани како карфиол.

Се проценува дека најмалку 80-100% од девојките на возраст меѓу 18-25 години доаѓаат во контакт со вирусот при половиот однос, од нив 30% развиваат симптоми на инфекција.

Повеќето луѓе не знаат дека имаат ХПВ, а симптомите на ХПВ често се манифестираат. Во зависност од видот на ХПВ вирусот, симптомите на инфекција со хуман папилома вирус може да вклучуваат:

Брадавици на гениталиите: обично бели со подигнат врв налик “карфиол”. Брадавиците на гениталиите можат да бидат непријатни или да предизвикаат болка, обично не чешаат. Брадавиците на гениталиите кај жените често се појавуваат на вулвата, но може да се најдат и во вагината, на грлото на матката или околу анусот. Кај мажите, брадавиците на гениталиите обично се наоѓаат на пенисот, скротумот или околу анусот.

Чести брадавици: Груби испакнатини кои обично се наоѓаат на рацете, прстите или лактите.

Матични брадавици: Тврди, зрнести, месести брадавици кои се појавуваат на нозете и може да осветлат како резултат на притисок врз нозете. Брадавиците можат да предизвикаат болка при стоење. Бидејќи ХПВ е многу заразен вирус кој лесно се шири, може да се пренесе дури и од крпа што ја користело заразено лице.

Рамни брадавици: Во зависност од видот на ХПВ, брадавиците можат да се појават на лицето и нозете кај жените и брадавиците кај мажите.

Орални брадавици: Може да се појават лезии во устата. ХПВ-16 е со висок ризик што може да доведе до рак на орофаринксот (уста и грло).

Како да го превенираме?

Секоја жена, по 20-тата година, би требало редовно да оди на превентивен гинеколошки преглед. За време на прегледот, редовна постапка е и земањето брис така наречен ПАП-тест, при кој лекарот со мала четкичка зема клетки од слузокожата на грлото на матката и подготвува препарат за анализа.

ХПВ фактори на ризик и причини:

Скоро секоја сексуално активна личност во одреден момент може да добие ХПВ.

Како добивате ХПВ?

Обично го предизвикува вагинален или анален секс, но може да се шири и преку орален секс. Бидејќи ХПВ се шири преку контакт од кожа на кожа, за да се добие не е потребен сексуален однос. Всушност, еднаш заразената мајка може да го зарази своето новороденче за време на породувањето.Повеќето сексуално активни луѓе се изложени на ризик од ХПВ, но нивото на ризик може да се намали со употреба на кондоми.

ХПВ кај мажи

Типовите на ХПВ со висок онкоген ризик, може да предизвикаат  карцином и кај мажите (на пенис, скротум и анус), но  многу поретко отколку кај жените. Ризикот од анален карцином е поголем кај сексуално активните хомосексуалци и бисексуалци.Некои доктори се повикуваат на анален ПАП тест, како и HPA-DNA тест од уретра, но тоа не е рутински тест за мажите, кој би го докажал присуството на високоризичен ХПВ.

Типовите на ХПВ со низок онкоген ризик, предизвикуваат појава на аногенитални кондиломи (брадавици), кој се третираат исто како и кај жените.

ХПВ и бременост

Бремените жени рутински на се тестираат за Human Papilloma Virus.

Присуството на Хуман Папилома Вирусот, не интерферира со можноста да се забремени.

Не постои поврзаност меѓу вирусот и  спонтан абортус,  предвремено породување или други компликации поврзани со  бременоста. Ризикот од трансмисија на вирусот на плодот  е многу мал (околу 1 % или кај 1 дете од 100.000). Во најголем број случаи, имуниот систем на бебето успева да го совлада вирусот без појава на било какви симптоми или компликации. Потребно е редовно мониторирање (земање на брис за ПАП) и за време на бременоста. Во случаите кога жената има високоризичен ХПВ и ако се јават или веќе  постојат промени на клетките од лесен степен (CIN I), доволна е опсервација, со повторување на ПАП брисот и колпоскопија (колпоскопијата опфаќа евалуација на грлото на матката, вагината, вулвата и перинеалната регија, со помош на оптички апарат). Во сите други случаи, следењето, дијагностичките постапки и третманот, зависат од наодот и од гестациската недела. Според некои истражувања, можна е прогресија  од полесен кон потежок степен на дисплазија, кај 17 % од трудниците. Кај 21% остануваат непроменети, а кај 19,5 % сосема исчезнуваат после породувањето. Ако бремената жена има генитални кондиломи, поради имунолошки и хормонални промени во организмот на жената, ретко, но може да се случи  да се зголеми нивната бројност, да крварат, или да  пораснат па да предизвикаат потешкотии  со уринирањето или  да го блокираат родилниот канал. Брадавиците може безбедно да се третираат и за време на бременоста, но лечењето може да се одложи и за после породувањето.   Многу ретко, но може  да се случи, бебето кое е изложено на ХПВ да се зарази, па кај него  да се јават кондиломи на гласните жици во тек на раното детство. Таквата состојба се нарекува рекурентна респираторна папиломатоза или ларингеална папиломатоза.

Како да се третира ХПВ природно?

Овде ќе наведеме како природно да се третира ХПВ.

Слично како лекување на херпес, природни антивирусни третмани можат да помогнат. Постојат многу природни лекови кои содржат антивирусни својства, како што се додатоци на билки, есенцијални масла и одредена храна. Обидете се со овие примери за да ги одржите симптомите на ХПВ под контрола.

 • Диета

Јадете храна полна со антивирусни билки и спречете или ослободете се од брадавици со конзумирање храна што го зголемува имунитетот:  Храна богата со витамин Ц, како што се агруми, пиперки и јагоди. Пробиотична храна како ферментиран зеленчук, како што се кисела зелка и грчки јогурт. Зелен лиснат зеленчук, кој обезбедува витамин А и важни минерали. Храна богата со селен, како што се бразилски ореви и печурки. Сирење од козјо млеко и овчо млеко. Ферментиран чај Комбуха кој е богат со пробиотици и витамини од групата Б. Козјо млеко и кефир кој содржи многу пробиотици.

 • Антивирусни билки

Користете антивирусни билки за зајакнување на имунитетниот систем и спречување на вируси, како и за спречување на дигестивни и кардиоваскуларни заболувања. Можете да консумирате антивирусни билки како билни чаеви, инфузии или како билни масла.

Најпознати  антивирусни растенија се:
 • Алое Вера
 • Бозел
 • Ехинацеа
 • Невен
 • Лук
 • Ѓумбир
 • Корен од слаткарче
 • Маслинов лист
 • Масло од оригано
Начини како да се спречи ХПВ

Бидејќи нема лек против ХПВ, превенцијата е вашиот најдобар избор. Покрај сексуалната неактивност, можете да ги преземете следниве чекори за да ја избегнете оваа најчеста сексуално пренослива болест:

 1. Користете кондоми. Кондомите како метод на превенција не се сто процентни безбедни затоа што ХПВ се шири преку контакт кожа на кожа. Сепак, правилната употреба на кондом може да помогне во заштита од вагинални и анални ХПВ инфекции, како и други сексуално преносливи болести.
 2. Избегнувајте секс со луѓе со видливи знаци на ХПВ. Во основа, ако вашиот партнер има брадавици на гениталиите или усната шуплина, паметно е да не се занимавате со сексуална активност со него.
 3. Секс само со еден партнер. Ограничувањето на бројот на сексуални партнери го намалува ризикот од инфекција со ХПВ или каква било инфекција со СПБ. Сексот со еден партнер значително го намалува ризикот од инфекција со ХПВ. Сепак, бидејќи инфекцијата со ХПВ може да биде во мирување и да не покажува видливи знаци со години, сепак е можно да се подели вирусот ХПВ и може да биде тешко да се открие кога започнала инфекцијата.

Најважно е да бидете подготвени да разговарате со вашиот партнер и да одговорите на сите прашања што ги има.

Слични содржини