Што е потребно да знаете за сперма и сперматозоид?

by Ana Andreevska

Сперма значи “семе”  – поим кој се однесува на машките полови клетки.

Како се произведува?

Семето се состои главно од мешавина од 3 различни видови на секрети, кои се произведуваат во различни делови на машкиот репродуктивен систем:

 • Течност и сперматозоиди, од деферентни вазни и тестиси;
 • Семенска течност, произведена во семенските везикули;
 • Простатична секреција, произведена во простатата;

Покрај тоа, сè уште е можно да се најдат многу мали количини на течности произведени од мукозните жлезди, особено од булбоуретралните жлезди.

Од што е направена спермата?

Семето е мешавина од различни течности. Самите сперматозоиди сочинуваат само дел.

За време на ејакулација, во просек од два до шест милилитри сперма излегуваат од уринарниот тракт на мажот и секој милилитар содржи 35-200 милиони сперматозоиди – што е само околу еден процент од вкупниот волумен.

Сперматозоидите се 95 проценти вода.

Околу 20 проценти од семената течност е ректална простата. Оваа млечна, тенка секреција на течност содржи цинк, калиум и калциум, магнезиум, цитрат, одредени ензими и полиамин спермин. Овој солен раствор има pH вредност помеѓу 6,4 и 6,8, па затоа е малку кисел.

Лачењето на семенските везикули претставува далеку најголем дел од спермата со 70 проценти. Оваа секреција е исто така малку алкална. Содржи фруктоза, која служи како извор на енергија за сперматозоидите.

Останатите 10 проценти доаѓаат од епидидимисот. Тука се формира протеинот на спермата, кој патем  може да предизвика алергиска реакција кај некои луѓе.

Течноста за сперма служи за заштита на сперматозоидите од киселата средина што преовладува во вагината на жената.

Покрај веќе споменатите состојки, спермата содржи бројни други супстанции. Во прилог на невротрансмитерите допамин и норадреналин, тој содржи хормони вазопресин, окситоцин и простагландин, како и естроген, тестостерон, феромони како мирис и ендорфин како сопствени опијати на организмот.

Сперматозоид

Сперматозоидите се машки репродуктивни клетки кои потекнуваат од тестисите. Спермалните клетки пливаат и оплодуваат женска репродуктивна клетка наречена ооцит или јајце клетка.

Два клучни фактори кои можат да влијаат на плодноста кај мажите се бројот на сперматозоиди и подвижноста на сперматозоидите. Кај паровите кај кои има проблем со плодноста се препорачува анализа на спермата.

Сперматозоидите се машки полови клетки и се едни од најмалите во телото. Можеме да кажеме дека тоа е нешто супер мало, има должина од 40 до 250 μm единица мерка во микрометри. Сперматозоидите се машки репродуктивни клетки или гамети. Терминот „гамета“ подразбира дека клетката е половина од целина. Кога спермата се комбинира со женска гамета или јајце клетка, тоа резултира во човечки ембрион.

Се состои од глава, врат, централно парче и опашка.

Кога се проучува сперматозоид под микроскоп, научниците обично можат да ги идентификуваат следниве три дела:

Глава

Главата на сперматозоидот содржи хроматин, што е ДНК материјал што ги сочинува хромозомите.

Типично човечкиот сперматозоид и јајце клетка содржат по 23 хромозоми. Кога сперматозоидот и јајце-клетката ќе се соединат, резултатот е ембрион со 46 хромозоми.

Покривката на главата на сперматозоидот е капа што лекарите ја нарекуваат акрозом. Акрозомот содржи протеини кои помагаат сперматозоидот да навлезе во надворешната обвивка на јајце клетката.

Средна секција

Средната секција на сперматозоидот содржи митохондрија што произведува енергија. Овие специјализирани структури ја обезбедуваат енергијата неопходна за движење на сперматозоидот.

Опашка

Целта на опашката на сперматозоидот или flagellum е да дозволи движење. Опашката го придвижува сперматозоидот напред кон јајце клетката за оплодување.

Каде се произведува?

Тестисите се машки репродуктивни органи одговорни за создавање сперма. Тие исто така произведуваат тестостерон, кој е сексуален хормон одговорен за многу машки карактеристики.

Сперматогенезата е процес на создавање на сперматозоиди. Овој процес започнува во семиниформните тубули во тестисите. Овие тубули произведуваат сперматозоиди наречени сперматоцити.

Сперматоцитите се подложени на неколку кругови на поделба за да ги претворат клетките во сперматиди. Сперматидите се млади сперматозоиди кои мора да растат и да созреваат додека не станат сперматозоиди. Според статии, на машкото тело му требаат околу 74 дена за да произведе нови сперматозоиди. Овој пат може да варира од личност до личност. Во просек, маж произведува приближно 73 милиони сперматозоиди на милилитар ејакулат.

Откако поединецот ќе ја ослободи спермата, може да живее во женската вагина до 5 дена.

Колку долго живеат сперматозоидите?

Одговорот на ова прашање зависи од голем број фактори, од кои најважно е местото каде што се наоѓа сперма. На сува површина, како на пример облека или постелнина, сперматозоидите умираат кога семето ќе се исуши. Во вода, како што е топла бања или топла када, сперматозоидите, најверојатно, ќе живеат подолго бидејќи се способни да опстојуваат во топли, влажни средини. Сепак, шансите дека сперматозоидот во када полна со вода ќе го најде патот до жената и ќе се спои со јајце клетка се многу мали.

Подвижност на сперматозоидите

Подвижноста е клучна за оплодување на јајце-клетка. Јајце клетката не содржи клетки што и овозможуваат да се движи. Затоа, на сперматозоидот останува да се придвижат напред кон јајцето.

Според студии, околу 85% од неплодните мажи можат да произведат сперматозоиди. Сепак, нивната сперма не е доволно здрава или не се движи доволно добро за да оплоди јајце клетка.

Квалитетот и подвижноста на сперматозоидот обично се намалуваат со возраста на лицето. Други фактори кои можат да влијаат на квалитетот и подвижноста на сперматозоидите вклучуваат:

 • неактивен начин на живот
 • прекумерна употреба на алкохол
 • конзумирање на цигари
 • земање вештачки стероиди, вклучувајќи додатоци за тренинг
 • употреба на нелегална дрога
 • срцеви заболувања или проблеми со срцето
 • продолжено изложување на топлина, како што се сауни или топла када

Затоа, модифицирањето на одредени фактори на животниот стил може да им помогне на некои луѓе да ја подобрат својата плодност.

Како да ја подобрите спермата?

Многу од работите кои ги правите да го одржите своето здравје во добра состојба се добри и за здрава сперма. Тие вклучуваат:

 • Откажување од пушењето цигари и консумирање дроги
 • Избегнување изложеност на зрачење, токсини, како што се пестицидите и тешките метали
 • Ограничување на внесот на алкохол
 • Конзумирање здрава храна и одржување здрава телесна тежина
 • Внимавање на скротумот (мадно ќесе) бидејќи топлината го забавува производството на сперматозоиди. Избегнување топли бањи, носење боксерки наместо тесна и прилепена долна облека, избегнување тесни панталони.

Слични содржини