Со јога против неплодност

by Ana Andreevska

Што е јога?

Ако кога помислувате на јога, пред очите ви излегуваат луѓе во навидум невозможни и чудно извртени позиции на телото, тогаш е време да откриете што е всушност јогата. Јогата е многу повеќе од позиции на телото. Потекнува од санскритскиот збор “yuj” што значи да се обедини или интегрира. Јога е хармонизирање на телото со умот и здивот преку различни техники на дишење, јога позиции (асани) и медитација.

Јогата е пат преку кој можеме да допреме до своето битие и да се здобиеме со повисока свест за себе – за своето тело и за својот ум, но и за она што се наоѓа позади нив.

Таа не ни дава само можност да се помириме со позитивните и негативните нешта и да ги прифатиме такви какви што се, туку и да ја сфатиме нивната смисла и да постигнеме хармонија во себе и во односите со околината.

Преку јогата ги сознаваме и ги разбираме законитостите што владеат во нас и воспоставуваме рамнотежа и хармонија помеѓу нашата внатрешна и надворешна природа.

Јога е едно од најстарите културно наследство на Индија. Зборот јога на санскрит значи “да се обединиме”, и така јога може да се каже да се поврзува со една унифицирана дисциплина. Во оваа смисла, тоа е вежба во морална и ментална култивација која генерира добро здравје ( арогија ), придонесува за долговечноста ( chirayu ), а вкупната внатрешна дисциплина кулминира во позитивна и трајна среќа и мир . Затоа, јогата се вели дека е неопходна за крајното остварување во животот.

Јогата е сеопфатен начин на живот, наука за само-култура и ментална дисциплина која обезбедува чистењето на бескорисното кај луѓето и го носи она што е најблагородно во нив. Тоа е релевантно за сите луѓе, без оглед на неговата каста, вера, пол и религија.

Тоа може да биде корисно за сите – доброто и лошото, болните и здрави, верниците и неверниците, писмените и незнајните, младите и старите. Едно лице може да започне на која било возраст и може да продолжи да ги користи своите придобивки .

Вежбите со јога имаат зајакнувачки ефект врз нервниот систем преку немоќните физиолошки активности кои создаваат подигнување на телото и умот. За разлика од нормалните вежби кои повеќе се концентрираат на инфлацијата на мускулите, Јога се грижи за секој мал дел од анатомијата.

Jога против неплодност

Јогата ја подобрува овулацијата и хормоналниот дисбаланс со што ја зголемува плодноста кај жените, затоа многу често се препорачува за оние кои имаат проблем да добијат деца. Исто така го олеснува целиот процес на бременоста. Многу трудници искусуваат болки во грбот и нозете, како и иритабилност, дел од јога вежбите за трудници помагаат при ваквите проблеми. Јога вежбите исто така можат многу брзо да ви помогнат да ја вратите вашата силуета во нормала по бременоста.

Доколку се обидувате да забремените, клучот би можел да биде во контрола на нивото на стрес. Хормонот на стресот може да го попречи струењето на хормоните потребни за овулација и успешно оплодување, со што стресот три пати го зголемува ризикот од неплодност, утврдиле научниците. За среќа, една неодамнешна студија на Харвард, сугерира дека со вежбање јога, успешно може да се избориме со стресот – само 20 минути јога дневно може да ги зголеми за двојно можностите за бременост во рок од два месеци.

Сепак не се направени многу истражувања за јога и плодност. Сепак, една мала студија се осврна на влијанието на јогата врз емоционалното здравје на жените, чекајќи третман на ИВФ . Откако учествувале во шест неделна јога програма, учесниците доживеале намалување на симптомите на анксиозност и депресија и подобрување на нивниот квалитет на живот поврзан со плодноста.

Јогата за плодност овозможува подобра циркулација, и во сакралниот и лумбалниот дел и во областа на карлицата и органите што се наоѓаат таму. Исто така, за жени кои земаат лекови, правилното дишење му помага на телото полесно да се ослободи од токсичните ефекти на лековите.

Во однос на енергијата, одредени позиции во јогата дополнително го зголемуваат протокот на енергија низ областа на втората чакра каде се наоѓаат репродуктивните органи. Тие помагаат во ублажување на напнатоста во областа на матката, јајниците и јајцеводите кај жените и карличната област кај мажите.

Покрај тоа, јогата за плодност помага во рамнотежата на неурамнотежените нивоа на хормони во телото, што може да биде една од причините за неплодност.

Додека ригорозното вежбање може значително да ја загрози плодноста, јогата, како лесна форма на вежбање, носи само придобивки.

Се разбира, за да ги искористите релаксирачките и добро чувствувате вибрации што ги нуди јогата, не мора да се регистрирате за класа на јога фокусирана на плодност. Секоја класа на јога која ја нагласува релаксацијата и не е исклучително конкурентна треба да работи.

Побарајте нежна или реставративна јога за да добиете максимален ефект на релаксација.

Слични содржини