Дијабетес мелитус како причина за неплодност

by martin

 

Дијабетот претставува болест во која организмот има проблем поврзан со создавањето или искористувањето на инсулинот. Инсулинот е хормон кој се создава во панкреасот и кој е одговорен за нормално искористување на шеќерот од крвта (глукоза) и негово трошење како извор на енергија во организмот.

Типови на дијабетес:

 • Тип 1 дијабетес или инсулин зависен дијабетес, јувенилен, младешки дијабетес настанува како резултат на трајно оштетување на клетките на панкреасот кои произведуваат инсулин, како последица на автоимун процес, или е од непозната причина. Се јавува кај млади лица, пред 30-тата година од животот.
 • Тип 2 дијабетес или инсулин независен дијабетес е најчест облик на дијабетес. Се јавува кај околу 90 насто заболени, најчесто помеѓу 40 и 59 година. Панкреасот произведува инсулин, но организмот не може да го користи. Постои релативен недостиг на инсулин, како и инсулинска резистенција. Главна причина за појава е прекумерна телесна тежина.
 • Гестациски дијабетес може да се јави за време на бременост. Други специфични облици на дијабетес настануваат како резултат на болести на панкреасот, инфекции, генетски болести.

Неплодност кај жени со дијабетес:

Еден од првите симптоми што го придружуваат дијабетесот тип 1 кај девојчињата е нарушување на менструалниот циклус кој напредува во тешки случаи на болеста. Лошата компензација на дијабетес доведува до развој на синдром Мориак, придружена со недостаток на менструација. Ако дијабетес мелитус е умерен, тогаш типично продолжување на менструалниот циклус е до 35 дена или повеќе, ретки и слаби периоди и зголемена потреба за инсулин за време на менструацијата. Во срцето на нарушувања на циклусот е откажување на јајниците. Ова може да биде и манифестација на нарушена врска помеѓу јајниците и хипофизата и развој на автоимуна воспалителен процес во нив. Прекршувања на формирање на полови хормони со дијабетес мелитус тип 2 доведуваат до развој на полицистични јајници, зголемување на нивото на машки полови хормони. Хиперинсулинемија кај дијабетес тип 2 доведува до намалување на реакцијата на женските полови хормони. Овулацијата со синдром на полицистични јајници е отсутна или многу ретка, хормоналните нарушувања се влошуваат со вишок тежина, кај која жените често пати страдаат од неможноста да забременат.

Неплодност третман на дијабетес кај жени се спроведува во следниве области:

Со дијабетес мелитус тип 1: интензивна инсулинска терапија, имуномодулатори со автоимуно воспаление на јајниците.

Со дијабетес мелитус тип 2: губење на тежината, што се постигнува со диета, употреба на Метформин, активна физичка активност, хормонска терапија.

Администрацијата на инсулин кај пациенти се изведува со употреба на пролонгирани форми за замена на секрецијата во позадина, како и кратки или ултра кратки инсулини, кои се администрираат пред главните оброци. Кај дијабетес тип 2, жените кои не се во можност да постигнат компензација за хипергликемија и да ја вратат овулацијата, се префрлаат на инсулин. Во присуство на дебелина, можноста за забременување се појавува само по значително губење на тежината. Во исто време, не само што се зголемува чувствителноста на ткивата на инсулин, туку нарушената хормонална рамнотежа помеѓу женските и машките полови хормони се обновува и се зголемува бројот на циклуси на овулацијата. Во случај на синдром на полицистични јајници, во отсуство на ефектот на хормоналниот третман и корекција на хипергликемија, може да биде потребен хируршки третман – ресекција на јајниците во форма на клин.

За жени со дијабетес мелитус, пред да се планира зачнувањето, треба да се спроведе посебна обука, вклучително, покрај стабилизирање на гликемијата на ниво на целни вредности, такви мерки:

 • Идентификација и третман на компликации на дијабетес.
 • Корекција на артериска хипертензија.
 • Идентификација и третман на фокуси на инфекција.
 • Регулирање на менструалниот циклус.
 • Стимулација на овулацијата и хормонална поддршка на втората фаза од циклусот.

Покрај проблемите со зачнувањето, зачувувањето на бременоста е важно и за пациенти со дијабетес, бидејќи дијабетесот честопати е придружуван од вообичаени спонтани абортуси. Затоа, по почетокот на бременоста, се препорачува да има постојан мониторинг од гинеколог во болничка околина.вЗа да се спречат вродени малформации кај дете, потрошувачката на алкохол треба да се минимизира и пушењето треба да се елиминира најмалку шест месеци пред планираната бременост. Исто така, треба да преминете од лекови за намалување на шеќерот во инсулин (по препорака на лекар).

Дијабетес мелитус и машка неплодност

Причините за неплодност кај мажите со дијабетес тип 1 најчесто се компликации како што е дијабетична невропатија. Манифестација на повреда на снабдувањето со крв и лоша инервација е ретроградна ејакулација. Во овој случај, постои “сув” сексуален однос, во кој, и покрај постигнувањето на оргазам, ејакулацијата не се јавува. И ејакулатот се фрла преку уретрата во мочниот меур. Ваквата патологија влијае на пациенти со продолжен тек на болеста и слаба компензација за хипергликемија.За да се дијагностицира повреда на нормална ејакулација, се врши уринализа. Третманот се спроведува со употреба на лекови кои вклучуваат липоева киселина: Еспа-липон, тиогама. Берлицијата може да се користи и за дијабетес. Се препорачува целосен однос на мочниот меур. Најчесто, само вештачко оплодување може да помогне. Дијабетесот и неплодноста кај мажите со втор вид на болест имаат различен механизам за врската. Невозможноста за зачнување е поврзана со намалено ниво на тестостерон, што е резултат на нарушено снабдување со крв на тестисите и намалување на нивните положни клетки кои го синтетизираат овој хормон.

Прекумерната тежина, особено во абдоменот, доведува до следниве последици:

 • Во масното ткиво, формиран е ензим на ароматаза во зголемена количина.
 • Ароматазата ги претвора машките полови хормони во женски.
 • Естрогените го блокираат производството на хормон за раст и лутеинизирачкиот хормон.
 • Нивото на тестостерон во крвта се намалува.

За третман на неплодност со спуштено ниво на хормони се користат ниски дози на андрогени лекови, антиестрогени, хорионски гонадотропин и други лекови кои го стимулираат производството на хормони.

Кај дијабетес тип 1 и тип 2, неплодност може да се појави со намалена активност на спермата. При спроведување на студии на сперма на пациенти со дијабетес, откриено е оштетување на молекулите на ДНК и РНК, што е поврзано со гликацијата на протеинските молекули

Ваквите патолошки промени доведуваат до зголемена веројатност за спонтан абортус, тешкотии при прицврстување на феталното јајце, го зголемуваат ризикот од вродени малформации кај фетусот, од кои многу не се компатибилни со животот. Промените во генетскиот апарат имаат тенденција да напредуваат со возраста и со некомплициран тек на дијабетес. Затоа, некои пациенти со дијабетес тип 1 не се препорачува да се планира дете, бидејќи на висок ризик од вродени заболувања.

Психолошка причина за неплодност кај дијабетес:

Неможноста да забремените доведува до зголемување на симптомите на емоционален стрес, зголемена раздразливост или депресија. Зголемената концентрација на проблемот со неплодност предизвикува конфликти во парот, што ја влошува врската на сопружниците и квалитетот на сексуалниот живот.

Проблемите се влошуваат ако мажот има слаба ерекција и знаци на импотенција. За да се отстранат проблемите, се препорачува да се спроведе сеопфатен третман на импотенција кај дијабетес мелитус тип 2 или тип 1. Тензијата во семејниот живот предизвикува и нестабилен тек на дијабетес мелитус и хормонална нерамнотежа, што дополнително го комплицира зачнувањето. Во такви случаи, покрај третманот пропишан за корекција на дијабетес, се препорачува да се помине курс на психотерапија. Враќањето на нормалните навики за спиење, добрата исхрана, соодветниот одмор и добра психолошка атмосфера во семејството може да бидат не помалку важни за враќање на сексуалниот нагон и зачнување на дете отколку лекови.

 

Слични содржини