Какво влијание имаат цигарите и алкохолот на плодноста?

by martin

Плодноста е навистина осетлива тема. Некои парови добиваат дете без да се трудат, додека други навистина имаат потешкотии при зачнување на бебе. Имајќи предвид дека има навистина многу фактори кои може да влијаат во плодноста, самиот процес на пробување знае да биде навистина стресен.

Постојат определени фактори кои негативно влијаат на плодноста, а кои можеме да ги избегнеме. Кога се начнува оваа тема, природно се наметнува прашањето дали цигарите и алкохолот треба да се избегнуваат?

Цигарите и плодноста

Користењето на цигарите од повеќе аспекти негативно влијае врз животот на луѓето. Во преден план цигарите се истакнуваат како една од најчестите причини за смртност во светот.

Се прашувате дали цигарите може да и наштетат на спермата? Да. Исто така можат и негативно да влијаат на вашата плодност. Веќе знаете дека пушењето е лошо за вашето здравје, а воедно е лошо и за женската фертилизација . Кај мажите и жените, пушењето е поврзано со зголемен ризик за многу видови рак, срцеви заболувања, емфизема и голем број други здравствени проблеми.

За штетноста на цигарите веќе се знае. Како и на сите други органи, цигарите имаат штетно влијание и врз јајниците. Жените пушачи имаат почесто проблеми за да забременат. Ако тоа се случи, статистиките говорат дека имаат поголем број абортуси, а нивните бебиња се раѓаат со помала тежина. Ако сакате да забремените, а сте пушач  оставете ја таа опасна навика или намалете го внесот на никотин,но најдобро посоветувајте се со стручно лице бидејќи ќе ви треба околу една година за да ја вратите оптималната состојба на организмот и така да создадете идеални услови да ви се случи бременост. Познато е и дека менопаузата кај жените кои се пушачи може да почне и до четири години порано во однос на некои жени кои не пушат.

Пушењето се сврзува со ниска плодност не само кај жените, туку и кај мажите. Кај жените никотинот го намалува производството на хормоните потребни во текот на бременоста. Исто така го забавува или спречува транспортирањето на јајце-клетката низ јајцеводот до матката.

Во спермата на маж пушач има 15% помалку сперматозоиди, отколку во спермата на маж непушач. Пушењето го намалува и количеството спрема и способноста на сперматозоидите да се движат. Затоа, ако планирате да останете бремена, време е да ги откажете цигарите и вие и вашиот партнер. Така ќе ги зголемите шансите да станете родители и тоа што поскоро. Но сепак најдобро е да го консултирате вашиот доктор токму на оваа тема.

Алкохолот и плодноста

Постојано или повремено, конзумирањето на алкохол во поголема количина, може да има негативен ефект на репродуктивниот систем, кај мажите и кај жените. Алкохолот влијае врз синтезата на машките репродуктивни хормони и го намалува квалитетот на спермата со намалување на: вкупниот број и концентрација на сперматозоиди во ејакулатот, нивната подвижност и морфологија.

Дури и повременото, меѓутоа високо-количинско, конзумирање на алкохол може да има драматичен ефект на репродуктивниот систем, и кај мажите и кај жените. Алкохолот влијае врз синтезата на машките репродуктивни хормони и ги намалува параметрите со кои се определува квалитетот на спермата: вкупниот број и концентрација на сперматозоиди во ејакулатот, нивната подвижност и морфологија.

Алкохолот продира во сите клетки на телото, но најбрзиот начин влегува во семената течност. Алкохолот има патолошки ефект, што доведува до акумулација на дегенеративни квалитети.

Клиничките набљудувања докажуваат дека зачнувањето и алкохолот се некомпатибилни. Повеќето родители со зависност од алкохол раѓаат деца со ментални или телесни пречки…

За жал, најчесто, зачнувањето се случува по земање алкохол. Ова се случува дури и со планирана бременост. Занемарувајќи ги препораките, родителите се обидуваат да го ослободат стресот со алкохол…

Постои популарно верување дека нема да има штета од чаша вино или чаша коњак. Честопати, оваа чаша вино станува секојдневна.

И сопружниците не гледаат ништо лошо во ова ниту дека алкохолот има кумулативен ефект. Често се манифестира токму кога маж и жена размислуваат за потомство.

Алкохолот има различен ефект врз женското и машкото тело, но резултатот е честопати непристоен.

Клетките на спермата се прилично кревки и нежни клетки. Сè може да влијае на квалитетот на спермата – болест на човекот, замор, состојба на стрес во која се наоѓа. Алкохолот, поточно етил алкохолот, кој го содржи, ја намалува подвижноста на машките полови клетки, ја намалува неговата плодност.

Секоја девојка е родена во светот со големо „стратешко“ снабдување со јајца во јајниците. За време на пубертетот, јајцата започнуваат да ги напуштат фоликулите еднаш месечно, се појавува овулацијата и се воспоставува менструалниот циклус. Алкохолот може да го наруши овој процес, да предизвика зголемување на бројот на ановулаторни циклуси, односно циклуси во кои овулацијата воопшто не се јавува.

Морфологијата и структурата на јајниците подеднакво со спермата можат да се променат под дејство на алкохол.

Алкохолот деструктивно влијае не само на доминантниот фоликул во кој зрее јајцето, а неговото излегување ќе се случи во овој циклус, туку и на целата залиха на јајца во јајниците.

На овој начин, шансите за зачнување на здраво дете кај жена што пие е минимална дури и ако таа престане да пие неколку месеци предходно.

Слични содржини