Тироидна жлезда и неможност за забременување

by martin

Тироидната жлезда е жлезда со внатрешно лачење (ендокрина) која се наоѓа во предниот дел на вратот и е сместена под тироидната ‘рскавица позната и како Адамово јаболко.Оваа жлезда има форма на пеперутка или штит па оттаму е наречена и штитна жлезда. Функцијата на тироидната жлезда е да учествува во регулаторните процеси преку продукција на тироидни хормони, главно тироксин или Т4 и тријодтиронин или Т3. За нормална синтеза на тироидните хормони неопходно е во организмот да има доволна количина на јод, која се прима главно преку храната (солта) и водата. Тироидните клетки се единствените клетки во телото кои можат да апсорбираат јод.

 

Врската помеѓу инфертилитетот  и неправилната функција на тироидната жлезда

Тироидната жлезда произведува тироидни хормони, кои вклучуваат јод. Тироидните хормони се од витално значење за нормален раст и развој на телото. Тие исто така активно комуницираат со сексуалните хормони. Со цел репродуктивниот систем кај мажите и жените да работи нормално, неопходно е да не постои дефект во тироидната жлезда. Ако има премногу хормони (тиреотоксикоза) или премногу малку (хипотироидизам), тоа ќе влијае на способноста да се зачне, и кај мажите и кај жените.

Ненавремено дијагностицирани и нелекувани нарушувања на тироидната жлезда може да имаат негативни последици на плодноста и кај мажите и кај жените. За нормално функционирање на тестисите и јајчниците, неопходно е и правилно функционирање на тироидната жлезда. Се проценува дека неправилностите во функцијата на тироидната жлезда се едни од најчестите ендокринолошки нарушувања, а податоците покажуваат дека жените заболуваат дури за 5 до 10 пати почесто од мажите.

Тироидната жлезда се создаваат два важни хормони, тријодотиронин (Т3) и тироксин (Т4). Нивната работа ја регулира трет хормон кој се лачи во хипофизата во мозокот и се вика тиреостимулирачни хормон (ТСХ). Во нормални состојби лачењето на хормоните е добро регулирано, а проблеми се јавуваат кога жлездата создава помалку или повеќе тироидни хормони. На тој начин се нарушува нејзиното функционирање, односно настануваат нарушувања како хипотироидизам и хипертироидизам, а согласно на тоа доаѓа до забавување или до забрзување на метаболизмот.

Болестите на тироидната жлезда се тесно поврзани со можноста жената да забремени и да има здраво дете, а мажите – да станат татко. Главната улога игра хормоналната позадина и специфичноста на процесите во телото кои се активираат кога се нарушени.

Секоја жена која планира бременост, без оглед дали има сомневања за неплодност или не, треба да направи проверка на тироидната жлезда, истото важи и за мажите. Впрочем, проблемот е во тоа што не се забележуваат нарушувања во работата на ова тело, но тие се манифестираат неспецифично, како и кај многу други болести.

Тироидните хормони и машката неплодност

Хормоналната нерамнотежа во машкото тело влијае на износот на произведената сперма и квалитетот на спермата. Промените во телото може да бидат различни во зависност од дијагнозата. Ако тироидната жлезда произведува прекумерна количина на хормони, кои потоа влегуваат во крв, тиротоксикозата се предизвикува или со зголемена содржина на јод во храната или со нодули или воспаление во тироидната жлезда. Нејзините симптоми се карактеризираат со: зголемена раздразливост, брзо отчукување на срцето, губење на тежината, нетолеранција кон високи температури, мускулна слабост, прекумерно потење и тресење на рацете. Ако некој од вашето семејство има болест на тироидната жлезда и сте забележале неколку од горенаведените симптоми, контактирајте со ендокринолог.

Недостатокот на јод во телото е исто така проблем и предизвикува дефекти во тироидната жлезда. Оваа болест се нарекува хипотироидизам. Кога хипотироидизмот го успорува метаболизмот, намалениот либидо (либидо), започнува еректилната дисфункција. Сперматозоите стануваат неактивни, што може да доведе до неплодност. Ако се заморите брзо, се концентрирате многу, имате лошо расположение, чувствувате студ, мускулите и зглобовите се повредени, драматично стекнувате тежина, јадете констипација како и обично, а вашата кожа станува сува, односно има смисла да ја проверите тироидната жлезда.

Дијагноза и терапија

Една од причините зошто е важно редовно контролирање на функцијата на тироидната жлезда е тоа што зависно од сериозноста на хормоналниот дисбаланс, симптомите може да бидат благи и самото нарушување на функцијата на тироидната жлезда може да остане неоткриено со години. Дури и благи форми на тироидни болести може да бидат причина за неможност за забременување. Поставување соодветна дијагноза е со добар клинички преглед, проверка на нивото на ТСХ, Т3 (или ФТ3) и Т4 (или ФТ4) хормоните во крвта и ултразвучен преглед на вратот. Во зависност од дијагнозата се одредува и соодветна терапија.

За забременување е важно да се одреди и нивото на антитироидни антитела (аТПО и аТГ) бидејќи е докажано дека спонтани абортуси се јавуваат двапати почесто кај жени кои ги имаат овие антитела. Тироидните антитела од крвта на мајката поминуваат низ постелката и може да влијаат негативно на плодот и да доведат до негово губење. Поради ова мерење на нивото на тироидните хормони и тироидните антитела треба да бидат во пакетот на тестови за неплодност.

Прв сигнал за тревога е нарушување на менструалниот циклус и сите жени кои имаат вакви проблеми треба на време да бидат тестирани за функцијата на тироидната жлезда. Ризични групи се идни мајки кои веќе имале спонтани абортуси, имаат зголемено ниво на шеќер во крвта или имаат фамилијарна предиспозиција за тироидни болести.

Кои болести можат негативно да влијаат на програмата ИВФ

Постојат неколку болести на тироидната жлезда кои можеби немаат посебни симптоми, но во исто време не дозволуваат жената да забремени. Како по правило, ова се неколку фактори одеднаш, и од секогаш е можно да се утврди кој од нив е основно и што е секундарно. Затоа, третманот на тироидната жлезда без разгледување на проблемите со другите органи во голема мерка не ги зголемува шансите за успешно зачнување.

За да дознаете како е “виновен” за проблемот со тироидната жлезда, лекарот доделува серија студии:

  • Ултразвук. Преку оваа постапка може да се детектираат вродени нодули.
  • Истражување користејќи радиоизотопи – сцинтиграфија.
  • Анализа на хормони. Спроведена со цел да се идентификува дисфункција на жлездата, кои влијаат на неплодност. (Хипотироидизам, Тиротоксикоза)

 

Слични содржини